Időkapszula – Time Capsule / Sziget 2014


A Lemma Kulturális Egyesület szervezésében 

A projekt 

A 2014-es Sziget Fesztivál ideje alatt, aug. 15-17. között a Lemma egyesület, művészek és tanárok csapata, részvétel alapú műhelyt szervez egy időkapszula létrehozására. Amint ismeretes az időkapszulák általában mulandó tárgyakat és információkat tárolnak egy meghatározott ideig. A kapszula 10, 20, 100 vagy 1000 év múltán kerül kinyitásra, amikoris a a címzetteknek bizonyítékként szolgál azon időszak milyenségéről melyből származik. 


Az időkapszulát a mulandó 2014-es Sziget Fesztivál részeként, a szigetlakók személyes emlékeiből alkotjuk meg. Akár viccesek, abszurdak, történelmi vonatkozásúak vagy meghatározóak, ezek az emlékek 2014 nyarának és az utóbbi évtizedek érzékeny lenyomatát fogják alkotni. 

Csapatunk három napig, 11-től este 7-ig lesz kint a Lemma sátorban (a Civil Sziget területén), ahol tematikus kérdésekkel, játékokkal és a memóriát stimuláló eszközökkel várjuk a résztvevőket. Itt az ideje, hogy formát adjunk az emlékeknek. A legegyszerűbb témáktól a  legelvontabbakig többféle eszközökkel segítjük a résztvevőket emlékeik rekonstruálásában.  Lehet az egy egyszerű történet elmesélése kamera előtt, egy pantomim játék szövegkísérettel, egy fénykép (szerkesztett vagy sem), egy rajz vagy montázs, egy tárgyhoz kapcsolódó történet, egy dallam... Fontos szerepet szánunk az újrahasznosított anyagok használatának is.


A Sziget Fesztivál multikulturális jellege, ahol számos különböző nemzetiségű ember él kellemes szimbiózisban ritka lehetőségként kínálkozik fel arra, hogy a különböző történelmű és kultúrájú személyes emlékek találkozhassanak. Természetesen a  Lemma Egyesület csapata a magyaron kívül beszél angolul, franciául, németül és pár másik nyelven is, tehát kommunikációs akadályok nem merülhetnek majd fel.

A végtermék egy digitális időkapszula lesz, mely multimédia gyűjtemény formájában lesz elérhető a világhálón. Rövid időutazás után, 2015 augusztus 1-én a kapszula ki lesz nyitva, ekkor válik hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.